רבים שואלים אותי, מה עדיף ומה טוב יותר. האם ביטוח מנהלים? או קרן פנסיה? יותר ויותר פניות שמגיעות אלי, הינן בדיעבד, עבור מבוטחים קיימים, לצורך הכנת חוות דעת מומחה בביטוח עבור בית המשפט, כהכנה לתביעה משפטית, בעקבות אירוע ביטוחי.
במאמר זה, אנסה לגעת בנקודות העיקריות והבולטות ביותר, המבדילות בין שתי התוכניות הפנסיוניות הנפוצות.
בקרן פנסיה אין ביטוח. יש כיסוי לנכות ושאירים. מדובר בערבות הדדית. המשמעות היא שאין חברת ביטוח מבטחת, אשר בקרות מקרה הביטוח תשלם למבוטח, אלא, מדובר בכספים שישולמו מהקופה המשותפת, של כל העמיתים. חברת הביטוח לא יכולה להרוויח או להפסיד כספים, עקב תביעות מרובות.
המפסידים הינם העמיתים באותה קרן. חברת הביטוח מנהלת את הכספים ולכן מקבלת את שכרה, בצורת דמי ניהול.
הקרן מחוייבת כלפי כלל העמיתים. לא רק עבור העמית עצמו. המשמעות הינה שאין אפשרות לתשלום לפנים משורת הדין – אקסגראציה. מכיוון שהכספים שייכים לעמיתים ולא לחברת הביטוח. אין שיקול מסחרי או עיסקי. אין אפליה בין המבוטחים.
הגדרת אובדן כושר עבודה בקרן פנסיה הינה מקצועית ולא עיסוקית. כלומר, מוצר נכון ומתאים למה שנקרא עובדי "צוארון כחול" , אך לא עבור עובדי "צוארון לבן". יש כיסוי אובדן כושר חלקי – מורחב ויש כיסוי פרנצ'יזה.
מקדם ההמרה בקרן הפנסיה אינו מובטח ולא מוגן מעליה בתוחלת החיים וזאת, על מנת שיתאפשר לתקן גירעון אקטוארי.
בקרן פנסיה יתרון בעניין נכות מתפתחת. בעת פיצוי אובדן כושר עבודה – פנסיית נכות, כל שנה הפיצוי החודשי גדל ב 2%.
חשוב לציין, שעיקר הגירעון הדמוגרפי בקרנות הפנסיה נובע עקב כיסוי פנסיית הנכות. משמעות הגירעון הינה נזק גדול מאוד לחברים בקרנות הפנסיה, שמשלמים מכיסם עבור מניעת גירעון גם במהלך החברות וגם בעת קבלת הקיצבה.
הפנסיה המשולמת הינה לשאירים ולא למוטבים שנקבעו על ידי המבוטח. לעניין זה משמעות כבדה, בעיקר עבור פנסיונר ללא בת זוג וללא ילדים מתחת לגיל 21.
יחד עם זאת, ילד עם צרכים מיוחדים יקבל קיצבה למשך כל חייו ולא רק עד גיל 21.
מנגנון האיזון אקטוארי מתבצע בשני מישורים:
- סיכונים של פטירה / פנסיית שאירים וסיכונים של אובדן כושר / פנסיית נכות.
- סיכונים של פנסיית זיקנה.
כך, בשנת 2012 למשל, מבוטחים בקרנות הפנסיה נהנו מבונוס, שלאחריו חל השינוי מהמעבר למלוס.
בשנת 2014 גבו מעמיתי קרנות הפנסיה כספים רבים, לצורך איזון אקטוארי של הקרנות. כך, בחלק מהמקרים גובה התשלום שנלקח מהעמיתים היה לעיתים גבוה מדמי הניהול.
בשנת 2014 , עקב דרישת משרד האוצר, הוקטנו עלויות פנסיית הנכות עבור המבוטחים בסדרי גודל של 40% . המהלך הסתבר כשגוי וגרם לגירעונות והפסדים עצומים של קרנות הפנסיה, מה שגרר תשלומים מהמבוטחים.
מקדם ההמרה בקרנות הפנסיה עומד על 189 וזאת, בהסתמך על ריבית צפויה בגובה 4% על ההשקעות. אבל היום ברור לכולם, שריבית זאת איננה ריאלית. בהנחת ריבית 1.5% מקדם ההמרה משתנה לכדי 243.
לכן, אדם שהגיע לגיל פרישה וצבר נניח סכום בגובה 1,000,000 ₪, מצפה לקבל פנסיה בגובה 5,290 ₪, אך בפועל, סיכוי סביר שיקבל 4,115 ₪ בלבד.
גם אם הריבית תגיע לכדי 2.75% , מה שלא נראה ריאלי על פי התוצאות בשנים האחרונות, המקדם ישתנה ל – 209.
אם הריבית נמוכה יותר, נוצר פער אותו משלמים כלל העמיתים. זה נקרא סיבסוד.
כל מי שפורש – גורם לעמיתים לגירעון.
גם תביעות תלויות, שעדיין לא שולמו גורמות גם לגירעון. כלומר כאלה שבתהליך תביעה או עדיין לא שולמו.
החל משנת 2008 נכנסו מאות אלפי עמיתים חדשים לקרנות הפנסיה, ללא הוכחת בריאות, במסגרת צו ההרחבה – פנסיה חובה, בעת שהצטרפו לקרנות בהסדר לרבים. המשמעות של המהלך הינה אנושה עבור קרנות הפנסיה והמבוטחים.
מבוטחים שבוחרים במסלול עתיר חיסכון – חושבים שכך הם מגדילים את גובה הפנסיה שיקבלו בעתיד, אך לא מודעים לנזק הביטוחי שנגרם להם, ממנו לא תמיד יש דרך חזרה.
הרווח הצפוי במסלול עתיר חיסכון הינו כ 5% בלבד, לאחר 37 שנים. כלומר, הרווח בתקופה קצרה לאורך 4-5 שנים, הינו אפסי בחיסכון, לעומת נזק ביטוחי גדול מאוד.
יתרון מעניין בקרן פנסיה, בעקבות הוראות הפיקוח, הינו פנסיית נכות של שוטרים, סוהרים, שמירת הריון וכיוצא באלה, בהם במקרה אובדן כושר עבודה תהיה השלמה ל 75% אך לא פחות מ 25%. כלומר, גם במקרה נכות חלקית יתקבל פיצוי שלא יפחת מ – 25% .
אם זוג נפטרו במהלך הפנסיה, הכסף מועבר לתשואה הדמוגרפית. הפסד גדול מאוד לעמית בקרן, אבל רווח לקרן עצמה ולעמיתים האחרים.
חברים, בנימה אישית, חשוב לי להאיר את עיניכם ולשאול:
האם ניתן לרכוש מוצר שהתוצאות שלו תלויות בעמיתים אחרים?
האם ניתן לרכוש מוצר בו קיימת אי וודאות מוחלטת? בו לעולם לא נדע תהיה הצבירה?
אתם מוזמנים להיכנס לאתר של משרד האוצר – "פנסיה נט" ולבחון את טבלאות התשואה, כמו כן, עודף / גירעון אקטוארי של קרנות הפנסיה.
עדי בר-און, הינו מנכ"ל קבוצת בר-און ביטוח ופיננסים, מומחה בביטוח, בורר של בתי המשפט וכותב חוות דעת מומחה בביטוח מטעם שופטי בתי המשפט, כמו כן, מרצה בכיר בביטוח וניהול סיכונים.